Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 16 november 2018

Oppositie keert de mammoettanker van de coalitie

Bij de begrotingsbehandeling heeft D66 de coalitie vergeleken met een op drift geraakte mammoettanker. Alleen de vuurtoren (lees: de oppositie) kan het schip nog keren. De coalitie moet werk maken van de bezuinigingsopdracht door met de gehele raad in de raadswerkgroep ‘Bezuinigingen’ van het college in gesprek te gaan. Met name D66 was zeer kritisch naar de wethouder financiën die de raad onvoldoende heeft betrokken bij de aanbestedingsruimte van RSG Lingecollege. Ook het schenden van de belofte van het college (om bij de Perspectievennota extra uitgaven door te schuiven naar 2019) oogstte veel kritiek. Het amendement om de extra uitgaven uit de begroting te halen werd door de coalitiepartijen verworpen.

Opvallend was dat de oppositie het debat domineerde en een groot aantal moties binnenhaalde. Het grootste winstpunt zit in de motie ‘gasloos verbouwen van RSG Lingecollege’. Na de verbouwing is de school niet langer van gas afhankelijk. Dit zal een forse daling van de exploitatiekosten betekenen. Ook moet het college de raad regelmatig bijpraten over de vorderingen rond het armoedebeleid. Bovendien is de motie ‘Prikkelarme kermis’ aangenomen. Dat betekent dat het college in gesprek gaat met de kermisexploitanten. De kermis wordt gevraagd een dagdeel prikkelarm te draaien, zodat ook mensen die overgevoelig zijn voor lichtflitsen en harde geluiden van de kermis kunnen genieten. In andere gemeenten was dit al een groot succes.

Hier leest u de complete tekst: AB D66 14 november 2018