Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 6 juni 2018

Oppositie: “Coalitieakkoord Tiel gebouwd op drijfzand…”

De zes oppositiepartijen in Tiel hebben unaniem tegen het zojuist gepresenteerde coalitieakkoord van PvdB, VVD en PvdA in Tiel gestemd.

In scherpe bewoordingen reageerde de oppositie dinsdagavond op het coalitieakkoord ‘Tiel in balans’. Peter Elferink (ProTiel) leidde de reactie op het coalitieakkoord in, door in ferme taal het formatieproces, dat ruim negen weken duurde, onder vuur te nemen. “Als je een en al transparantie en inwonerbetrokkenheid voorstelt en dan na negen weken mediastilte met een dichtgetimmerd akkoord komt van 30 pagina’s, dan ben je niet geloofwaardig meer.” In de extra raadsvergadering sprak Zuidema (D66) van de verbazing en veront-waardiging van de voltallige oppositie: “Er spreekt totaal geen visie uit, inwonerparticipatie en duurzaamheid komen er niet eens in voor en de financiële onderbouwing is ronduit slecht.”

Elferink besloot zijn inleiding met een vraag van Ünal Sözen (GL) “Kan het college ons uitleggen welke onderwerpen uit het coalitieakkoord nu echt niet in de openbaarheid hadden gekund?”

De drie coalitiepartijen PvdB, VVD en PvdA spreken de reserves aan om de begroting rond te krijgen, dat betekent een afbreuk van 35 – 40% van het vermogen van de gemeente. “Potverteren”, zo werd geoordeeld, “dat kan echt niet in deze tijd.” De balans in het Tielse huishoudboekje is volledig zoek. “Wie over vier jaar gaat besturen in Tiel, krijgt de rekening gepresenteerd, als we hiermee akkoord gaan”, aldus Martin Koning van CU. Zuidema voegde daar aan toe: “Dit akkoord is gebouwd op drijfzand.”

De meeste moeite hebben de oppositiepartijen met het voorstel uit de GR AVRI te treden, daarmee strooit de coalitie de inwoners pas echt zand in de ogen. Als de gemeente uit de gemeenschappelijke regeling stapt, kost dat naast vele miljoenen aan eigen investeringen, ook nog eens vele miljoenen ter compensatie aan de overblijvende gemeenten.

De oppositie stelt zich echter ook constructief op en geeft unaniem aan te willen samenwerken om het coalitieakkoord in balans te brengen.